Maatila-91 Päivitys Pikaohje

 

 

 • Tee aina töidesi varmuuskopio ennen päivitystä.
 • Varmin tapa. >Kopio koko wmaa91-kansio koneeltasi, näin saat varmasti kaikki tiedot vanhasta ohjelmastasi talteen.
 • Poista poistot käytöstä verolaskelmasta ennen päivitystä jos olet ne jo laittanut.
 •  Sammuta, aina maatila-ohjelma ennen päivitystä.
 • Jos sinulla on käytössäsi virustorjunta sammuta se päivityksen ajaksi.
 • Lataa päivitys internetistä, saamastasi linkistä etsi ladattu tiedosto koneeltasi > (löytyy yleensä "resurssienhallinta" > "Ladatut tiedostot") ja klikkaa hiirellä setup sovellusta päivitys alkaa >seuraa ohjeita.

 • Jos saat suojausvaroituksen, ”haluatko sallia seuraavan, tuntemattomalta julkaisialta peräisin olevan ohjelman tehdä muutoksia tähän tietokoneeseen”? > Vastaa > OK. Tai jos saat toisenlaisen suojausvaroituksen valitse "Lisätietoja" > "Suorita siitä huolimatta"

 • Katso seuraavanlaiset kuvat

    [kuva]

    [kuva]

 • Seuraavaksi ohjelma esittää paikkaa, jonne päivitys asennetaan. Paikka täytyy olla sama, jossa Maatila-91 on asennettuna. Oletuksena päivitys asentuu C:wmaa91-kansioon, Jos kansio on joku muu, vaihda se oikeaksi, ja jatka päivitystä >Seuraava-nappia painamalla. Tee päivitys loppuun.

 • Kun avaat ohjelman ensimäisen kerran päivityksen jälkeen, ohjelma ilmoittaa, avain ei täsmää > Muuta tietosi oikeiksi. Laita nimesi(etunimi, sukunimi on yleensä isoilla alkukirjaimilla) ja laita vuodeksi kuten uusissa lisenssitiedoissasi on sanottu. > Hyväksy ja ohjelma esittää vielä tietosi, ja että se sammutetaan avaimen käyttöönottamiseksi, vasta ok, ja tämän jälkeen > Käynnistä ohjelma uudelleen työnvalinnassa valitse kirjanpito tai perusta uusi kirjanpitovuosi > tee se aina ylävalikosta "Perusta"> valinnalla > tekee uuden verovuoden valittuna olevasta.

 • Käy vielä ALV-laskelmassa ja katso että ALV-vero % on tallentuneet oikein. Yleinen 24%, alennetut 14%, 10%, ja 10%, ja kun poistut sieltä "Sulje"-painikkeella, asetukset tallentuvat.

 • Nyt on maatila91 ohjelma päivitetty, voit jatkaa sen käyttöä.

 

 • Uudella lomakkeella on kohta B6. Erittely verohuojennuspoistoista, jossa voi vuosina 2020-2023 ostettujen uusien koneiden poistoissa käyttää korotettua enimmillään 50% poistoa. Koneen oston saa menemään siihen kohtaan lomakkeella tilikartan uudella tilillä, no:341. Tilin voi lisätä tilikartan ylävalikosta > "Hae tilikartta" > "Lisää tilejä uusi koneenhankinta -2020-2023 ja muita". Valikosta voit lisätä myös uuden tilin, no: 197 jolla kirjataan enerkiaveron palautus lomakkeella kohtaan 13. Kannattaa tarkistaa tilikartasta kaikkien tilien joille teet kirjauksia, että niissä on oikeat kirjauspaikat ja ALV-koodit. Tämän jälkeen tietää että kirjaukset menevät oikeaan kohtaan.

  

 • Kirjaus ohjeita. Kun teet kirjauksia muista aina tarkistaa ALV-viennit valikosta "Lisätyökalut" > "Tarkista ALV-viennit" tarkistus on mentävä läpi, jos ei mene korjaa virheelliset viennit. Tilien 410 ja 420 summat oltava samat kuin alv-laskelmassa, jotta laskelma on oikein.
 • Valittaessa Päävalikossa "Kirjanpito" > "Laskelmat" > "Laskelmat" >  "Kirjauspaikka erittely" voit tarkistaa vientisi, ja näet mistä    veroilmoitukselle menevät summat koostuvat. Pelkän ALV-verolaskun saat menemään 24% ALV-laskelmaan kirjaamalla normaalisti keräilytilille 430 ja metsätileillä kirjaamalla normaalisti ja miinustamalla samalta tililtä verottoman osuuden pois.
 • Voit tulostaa veroilmoitukset ja ALV-laskelman nyt ainoastaan, täytettävälle alkuperäisille verottajan PDF-lomakkeille, vaatii koneella toimivan PDF katselun ja internetyhteyden.Ohjelmasta on poistettu omat lomakekuvatulosteet, koska verottaja ei anna käyttää muita kuin omia alkuperäisiä verolomakkeitaan. Voit tallentaa ilmoitukset myös sähköiseen muotoon. Ilmoituksen valikko löytyy veroilmoituksen ja ALV;n tulostuksessa valikosta "Tulosta PDF-lomakkeelle", jos ohjelma esittää tallennusta hakemistoon hyväksy. Ensin ohjelma tekee sähköisen ilmoituksen ja tallentaa sen "Tiedostot" ja siellä hakemistoon "sahkoiset-ilmoitukset", seuraavaksi PDF-lomake aukeaa hetken kuluttua. Tämän jälkeen voit tallentaa auenneen PDF-lomakkeen haluamaasi paikkaan konellasi, ja voit avata sen suoraa sieltä myöhempää tarkastelua varten. Tulostusvalikosta löytyy myös "Tulosta Yhtymän 2Y PDF-lomakkeelle" tätä käytää maatalousyhtymä.
 • Sähköinen ilmoitus voidaan lähettää verottajalle ilmoitin.fi palvelussa. Ohjeet palvelun käyttöön löytyy täältä: Ilmoitin/ohje
 •  Oma aloiteiset verot (aiemmin ALV-/Kausiverolaskelma) > mene ALV-laskelmaan > klikka "Suorita ALV-laskenta" nappia > laskelma aukiee > valitse laskelmataulun ylävalikosta "Tiedosto" > " Tulosta PDF lomakke", jos ohjelma esittää tallennusta, hyväksy se. Ensin ohjelma tekee sähköisen ilmoituksen ja tallentaa sen "Tiedostot" ja siellä hakemistoon "Sähköiset-ilmoitukset" seuraavaksi PDF-lomake aukeaa. Toiminnot vaativat nettiyhteyden.
 • Muista jos teet muutoksia kirjauksiin tulosta aina uudet  PDF- lomakkeet, jolloin myös sähköiset ilmoitukset tallentuvat muutosten mukaisiksi.
 • Verottaja on muuttanut verotilipalveluitaan, OmaVero on korvannut Verotili-palvelun.
 • Voit ilmoittaa arvonlisäveron sähköisesti, myös helposti uusitun omavero palvelun kautta, kirjautumalla sivulta palveluun, täällä tiedot kirjoitetaan suoraa verottajan lomakkeelle, täältä löytyy myös hyvät ohjevideot palvelun käyttöön. Tässä linkki.

 

 DatArto

Puhelin 040 150 70 88

 

Etäpääsy ja etätuki Internetin kautta TeamViewerin avulla Ota etätuki käyttöön tästä

 

[kuva]

[kuva]   [kuva]

 

 [kuva]

[kuva]

 

[kuva]

 

[kuva]

 

 [kuva]